Από το 2006 ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας συντάσσει και δημοσιοποιεί ετήσιο τεύχος, στο οποίο αποτυπώνονται οι δραστηριότητητες του Οργανισμού.
Το 2024 το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσαν Επιχειρησιακή Άσκηση Σεισμού και Συνοδών Φαινομένων Πεδίου με την κωδική ονομασία «ΜΙΝΩΑΣ 2024». Η διεξαγωγή της άσκησης είχε ως στόχο τη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε Τοπικό, Περιφερειακό και Κεντρικό Επίπεδο, έτσι ώστε ο κρατικός μηχανισμός να μπορεί να διαχειριστεί έναν ισχυρό σεισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο πλαίσιο της άσκησης αναπτύχθηκαν δράσεις επί του πεδίου, καθώς και ασκήσεις ετοιμότητας σε σχολικές μονάδες, τουριστικά καταλύματα, μουσεία, δημόσιες υπηρεσίες κτλ., που σκοπό είχαν την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα σεισμικού κινδύνου και την εκπαίδευσή του σε θέματα αυτοπροστασίας και σχεδιασμού για σεισμική έκτακτη ανάγκη. Για τις ανάγκες της άσκησης στάλθηκε σε κατοίκους και επισκέπτες της Κρήτης ένα πρώτο μήνυμα από το 112 για την εκδήλωση σεισμού και στη συνέχεια δεύτερο μήνυμα προειδοποίησης για κίνδυνο τσουνάμι.
Καθοριστικό επίσης για την περαιτέρω αντισεισμική θωράκιση της χώρας, ήταν η συνέχιση το 2024 της υλοποίησης του επικαιροποιημένου Προγράμματος Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων (ν. 5037/2023), όπου στεγάζονται κρίσιμες εν γένει λειτουργίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στο τέλος του 2024 είχαν καταχωρισθεί από τους αρμόδιους φορείς στην «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ» του ΟΑΣΠ περίπου 35.500 εγγραφές εκ των οποίων περίπου 15.000 αφορούν σε εκπαιδευτήρια. Επίσης μέχρι το τέλος του 2024 είχαν υποβληθεί από τους ελεγκτές μηχανικούς στην «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ» του ΟΑΣΠ περίπου 10000 Δελτία Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού ελέγχου εκ των οποίων το 94% αφορούν σε Εκπαιδευτήρια.
Ο ΟΑΣΠ συνέχισε και το 2024 τις πάγιες δράσεις του, συνδυάζοντας την κοινωνική του διάσταση με την εφαρμοσμένη έρευνα, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του σεισμικού κινδύνου και τη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης. Οι κυριότερες δράσεις του Οργανισμού που εκτελέσθηκαν, ήταν οι εξής:
- Λειτουργία Μόνιμων Επιστημονικών Επιτροπών.
- Λειτουργία της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου.
- Λειτουργία της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης.
- Επιχειρησιακή λειτουργία σε 24ωρη βάση του Δικτύου Επιταχυνσιογράφων του Οργανισμού μέσω του «Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δικτύου Επιταχυνσιογράφων» (ΠΣΕΔΕ).
- Υλοποίηση της Εθνικής βάσης δεδομένων ενεργών ρηγμάτων της Ελλάδος.
- Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) του ΟΑΣΠ με το National Institute of Geophysics and Volcanology of Italy (INGV), το οποίο αφορά θέματα εκτίμησης του ηφαιστειακού κινδύνου.
- Δράση για τη Μείωση της Κατολισθητικής Διακινδύνευσης στην Καλδέρα του Ηφαιστειακού Συμπλέγματος της Σαντορίνης (χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) με προϋπολογισμό 185.000€.
- Υλοποίηση του έργου «Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός έλεγχος Δημοσίων κτιρίων» το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU με συνολικό προϋπολογισμό 32.492.400 ευρώ.
- Λειτουργία της Επιτροπής Εποπτείας με αντικείμενο την παρακολούθηση του Προγράμματος του Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού ελέγχου.
- Υποστήριξη των Αντισεισμικών Κανονισμών, του Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) και του Κανονισμού Αποτίμησης Δομητικών Επεμβάσεων Τοιχοποιίας (ΚΑΔΕΤ).
- Λειτουργία της Επιτροπής για τη «Σύνταξη Οδηγιών για Προσεισμικό Έλεγχο, Σεισμική Αποτίμηση και Ανασχεδιασμό Γεφυρών».
- Συγκρότηση και λειτουργία Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Χάρτη Ζωνών Σεισμικής Επικινδυνότητας του Ελληνικού χώρου.
- Λειτουργία Επιτροπής για την Επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. ΔΝΣγ/34033Π.Ε./ΦΝ275/03-02-2016 «Τροποποίηση κανονισμών που αφορούν σε ειδικές περιπτώσεις επεμβάσεων σε υπάρχοντα κτίρια» (Β΄ 350) Υπουργικής Απόφασης.
- Συνέχιση των επιμορφωτικών προγραμμάτων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εμπέδωση της αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς του πληθυσμού, με έμφαση στην εκπαιδευτική κοινότητα με ταυτόχρονη δημιουργία έντυπου και ψηφιακού ενημερωτικού υλικού.
- Βελτίωση την επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΟΑΣΠ.
- Ενίσχυση του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της ετοιμότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών, των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων της χώρας.
- Δράση με θέμα την σεισμική συμπεριφορά χαρακτηριστικών τύπων Βυζαντινών Εκκλησιών στην περιοχή των Βαλκανίων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού
- Συμμετοχή σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Το τεύχος δραστηριοτήρων του ΟΑΣΠ για το 2024 είναι διαθέσιμο εδώ.