Σε ένα πολύ ιδιαίτερο κλίμα, στο πλαίσιο του 3ου Forum για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές στην Ελλάδα, έλαβε χώρα την Πέμπτη 5 Μαρτίου στις 20:00 η παρουσίαση του Α’ τόμου του Βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή Ηλία Μαριολάκου “Ελληνική Γεωμυθολογία”
Για το βιβλίο μίλησαν:
- o Δημήτρης Παπανικολάου, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
- o Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών
- o Νικόλας Βαφειάδης, Δημοσιογράφος
Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας
Η "Ελληνική Γεωμυθολογία" συσχετίζει το "γοητευτικό παραμύθι" της ελληνικής μυθολογίας με τη γεωλογική πραγματικότητα των 18.000 τελευταίων ετών.
Η πρώιμη πολιτισμική εξέλιξη των κατοίκων των περιοχών γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο συνδέεται άμεσα με τις ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες, την ίδια εποχή που στην υπόλοιπη Ευρώπη, βόρεια των οροσειρών των Πυρηναίων και των Άλπεων, επικρατούσε το ψύχος (παγετώδης περίοδος). Αποδείκνύεται ότι η γενεαλογική εξέλιξη των θεών, όπως μας την έχει κληροδοτήσει ο Ησίοδος, ακολουθεί την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου κατά την περίοδο μεταξύ 18.000 και 6.000 χρόνων πριν από σήμερα.
Στον πρώτο τόμο του βιβλίου "Ελληνική Γεωμυθολογία” αναλύονται συνοπτικά η φυσικογεωλογική εξέλιξη του ευρύτερου αιγαιακού χώρου, καθώς επίσης και ορισμένες από τις πρώτες τεχνολογικές δραστηριότητες των προϊστορικών κατοίκων του.