Ειδίκευση 3: Κλιματική Κρίση, Διαχείριση Περιβάλλοντος και Διακυβέρνηση
Αφορά στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, και στη διακυβέρνηση και τη διαχείριση περιβάλλοντος για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Κάντε κλικ επάνω στον τίτλο για να δείτε την περιγραφή του κάθε μαθήματος.
Κοινά Υποχρεωτικά Μαθήματα (1o Εξάμηνο)
Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής (2ο Εξάμηνο)
Βασικές Αρχές – Εθνικό και Διεθνές πλαίσιο υποχρεώσεων. Περιγραφή μεθοδολογιών/μοντέλων για την εκτίμηση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και για τη δυναμική μετριασμού των εκπομπών αερίων θερμοκηπίού στη βάση επιλεγμένων σεναρίων. Μέσα και τεχνικές/τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (Σύστημα εμπορίας αερίων θερμοκηπίου, Κοινή Εφαρμογή – Joint Implementation, ΑΠΕ, αποθήκευση και μεταφορά ενέργειας, συλλογή και αποθήκευση διοξειδίου άνθρακα, πράσινο υδρογόνο, κ.α.). Μεθοδολογία απογραφής εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά IPCC (Emission inventories). H έννοια του κλιματικού αποτυπώματος – Υπολογισμός (Greenhouse Gas Protocols για Επιχειρήσεις, κοινωνία πολιτών). Εφαρμογές για τους τομείς: Βιομηχανία, Ενέργεια, Μεταφορές, Γεωργία, Αστικό Περιβάλλον. Kριτική εξέταση επιλεγμένων Σχεδίων Μετριασμού (εθνικό/περιφερειακό/τοπικό ή τομεακό επίπεδο).
Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής (2ο Εξάμηνο)
Δίκαιο της ΕΕ. Γενικά Παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον. Οικονομική ανάπτυξη και Περιβάλλον στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης και βασικές αρχές του δικαίου του περιβάλλοντος. Πρόσφατες εξελίξεις: Aνάλυση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της δέσμης νομοθετικών μέτρων «Fit for 55»που ως στόχο έχει να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνάδουν με τους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί με τη Συμφωνία του Παρισιού, θα μειωθούν οι εκπομπές κατά ποσοστό 55% έως το 20230 ώστε η Ευρώπη να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Το ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα. Επιμέρους Θεματικές: νομοθεσία για την προστασία της φύσης, την ενέργεια, το δικαίωμα περιβαλλοντικής πληροφόρησης, τη διαχείριση αποβλήτων, τη διαχείριση των υδάτων, προστασία από το θόρυβο, προστασία της ατμόσφαιρας, περιβάλλον και ιδιοκτησία, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεω, Στρατηγική Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και αξιολόγηση επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων, διαχείριση και προστασία υδάτων. Εθνικό Δίκαιο. Προστασία του Περιβάλλοντος στο Σύνταγμα και στο δημόσιο δίκαιο. Εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με τις απαιτήσεις του Δικαίου της ΕΕ ανά θεματική κατηγορία (φύση, ύδατα, απόβλητα, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων). Δικαίωμα στο περιβάλλον, πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία και προσφυγή στη δικαιοσύνη για θέματα περιβάλλοντος. Παρουσίαση αποφάσεων Συμβουλίου της Επικρατείας και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιωτικό Δίκαιο και προστασία του περιβάλλοντος. Ζωτικός χώρος- κοινόχρηστα πράγματα. Προσβολή της προσωπικότητας Η ευθύνη των φορέων εκμετάλλευσης για ζημίες που προκαλούνται στο περιβάλλον. Αξίωση αποζημίωσης και ηθική βλάβη. Παρουσίαση αποφάσεων πολιτικών δικαστηρίων. Λύση πρακτικών θεμάτων.
Κοινά Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής (2ο Εξάμηνο)
Στοιχεία ηθικής φιλοσοφίας/ Ηθικές θεωρίες: Τι είναι η ηθική; Πολιτισμικός σχετικισμός και υποκειμενισμός, Η ιδέα του κοινωνικού συμβολαίου, Η προσέγγιση του ωφελιμισμού, Η ηθική του Καντ, Η αρεταϊκή ηθική.
Βασικά θέματα περιβαλλοντικής ηθικής: Ορισμοί, έννοιες, βασικά ερωτήματα, Ανθρωποκεντρισμός και Οικοκεντρισμός, Η απελευθέρωση και τα δικαιώματα των ζώων, Η προσέγγιση της βαθιάς οικολογίας, Η κοινωνική οικολογία, οικοφεμινισμός. Θρησκεία, πολιτική και περιβάλλον: Ο δυτικός χριστιανισμός και η οικολογική κρίση, Ορθοδοξία και περιβάλλον, Καπιταλισμός και περιβαλλοντική κρίση, Φύση και περιβάλλον στη μαρξιστική σκέψη.
Ανάλυση πρακτικών προβλημάτων: Αναφορά σε περιπτώσεις ηθικών συγκρούσεων/ διλημμάτων κατά την εκτέλεση τεχνικών έργων, την εφαρμογή περιβαλλοντικών πολιτικών, την αντιμετώπιση ασθενειών κλπ.
Αναλόγως της επικαιρότητας και των ενδιαφερόντων των σπουδαστών, επιλογή συγκεκριμένου θέματος/ θεμάτων (που περιλαμβάνουν ερωτήματα και συγκρούσεις) και πραγματοποίηση debate πάνω στα ηθικά και πολιτικά ζητήματα που ανακύπτουν.
3ο Εξάμηνο
Σεμιναριακά Μαθήματα
Βασικές αρχές στη συγγραφή επιστημονικής εργασίας, μέθοδοι και εργαλεία συγκέντρωσης και αποτύπωσης βιβλιογραφίας, εργαλεία ελέγχου λογοκλοπής.