• Helpdesk: +30 2107274825
  • Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
ΤΕΕ Ημερίδα "Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασία & Έργα Υποδομής"

ΤΕΕ Ημερίδα "Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασία & Έργα Υποδομής"

Ημερίδα με θέμα "Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασία & Έργα Υποδομής" πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στις 30 Οκτωβρίου.

Η Ημερίδα φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου και εκτυλίχθηκε σε 5 θεματικές Ενότητες με ομιλητές σημαίνοντες επιστήμονες, μηχανικούς και πολιτικά πρόσωπα:
- Η άποψη της Επιστήμης
- Η άποψη της Πολιτικής
- Σεισμοί
- Πλημμύρες
- Δασικές Πυρκαγιές

Την εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού ακολούθησαν οι ομιλίες του Ομότιμου Καθηγητή Χρήστου Ζερεφού και του Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στα νέα επιστημονικά, τεχνικά & επιχειρησιακά δεδομένα από μεγάλες καταστροφές σε εθνικό & διεθνές επίπεδο, αναφέρθηκε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ.Π.Α. και πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π.

Όπως είπε ο καθηγητής: ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας τα τελευταία 35 χρόνια αξιοποιώντας όλη τη γνώση των Ελλήνων επιστημόνων, μηχανικών και γεωεπιστημόνων, έχει καταλήξει στο να κάνει αντισεισμικούς κανονισμούς και κανονιστικές διατάξεις, οι οποίες πραγματικά είναι αν όχι οι καλύτερες, από τις καλύτερες στον κόσμο, και αυτό φαίνεται και σε μεγάλα γεγονότα, δηλαδή σε γεγονότα 6,5 – 6,8 στην Κω, που κρατήθηκε ανέπαφος ο οικιστικός ιστός.

Πρότεινε μάλιστα, ο ΟΑΣΠ να παραλληλιστεί με έναν άλλον Οργανισμό για τις φωτιές, για τις πλημμύρες και για τα άλλα φαινόμενα, προκειμένου να συσσωρεύεται τεχνογνωσία και να μετατρέπεται σε κανονιστικές διατάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, "να μην έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε τώρα σε φωτιές, σε πλημμύρες και σε άλλα καταστροφικά φαινόμενα."

Όσον αφορά τον πρόσφατο σεισμό στη Ζάκυνθο, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι  είναι δομημένη από τρία κομμάτια: από το βόρειο κομμάτι, το κεντρικό, τον Σκοπό, τα οποία ορίζουν τα μεγάλα ρήγματα. Αυτά, λοιπόν, τα μεγάλα ρήγματα, αυτά τα κομμάτια της Ζακύνθου, προφύλαξαν, ουσιαστικά, τη Ζάκυνθο, από τον 6,4 – 6,8, 7,1, σύμφωνα με το USGS, σεισμό, όπως είπε. Ειδικότερα, η μεγάλη δομή του Κεριού, το τεκτονικό βύθισμα, όπως λέγεται, εκεί που αναβλύζει και πετρέλαιο, ουσιαστικά έδρασε σαν ανακλαστήρας ή αποσβεστήρας των σεισμικών κυμάτων, με αποτέλεσμα τα σεισμικά κύματα να φτάσουν απομειωμένα στην πόλη της Ζακύνθου κατά το 1/3 από το Κερί μέχρι τη χώρα.  "Αυτός ήταν ο λόγος, μαζί με την ποιότητα, βεβαίως, των υποδομών, που δεν είχαμε ζημιές στη Ζάκυνθο, όπως επίσης και μεγάλες κατολισθήσεις", σύμφωνα πάντα με τον κ. Λέκκα.

Όσον αφορά τις πλημμύρες στη Μάνδρα (15 Νοεμβρίου 2017), ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε σε μία περίπτωση «υδρομετεωρολογικής βόμβας», όπως τη χαρακτήρισε, η οποία τελευταία φορά παρατηρήθηκε πριν από 100 χρόνια, και η οποία σε οποιοδήποτε σημείο της Αττικής και αν σημειωνόταν θα επέφερε τα ίδια αποτελέσματα, όπως είπε. Ως δεύτερη αιτία της καταστροφής επεσήμανε το γεγονός ότι η οικιστική ανάπτυξη είχε πραγματοποιηθεί κατά το 1/3 της πόλης επάνω στην κοίτη των ποταμών της Αγίας Αικατερίνης και στις Σουρές. Όπως εκτίμησε ο κ. Λέκκας τέτοιου είδους φαινόμενα θα παρατηρούνται «πιο συχνά τα επόμενα χρόνια».

Σε σχέση με το σεισμό στη Λέσβο, ο καθηγητής ανέφερε ότι το νησί το 80% των ζημιών αναπτύχθηκαν στη Βρύσα και μάλιστα στο 1/3 του οικισμού, ενώ τα 2/3 του οικισμού δεν υπήρχε καμιά ζημιά σχεδόν. Πρόκειται για έναν σεισμό αυστηρά εντοπισμένο από απόκριση, λόγω της φύσης των εδαφών που υπήρχαν στο συγκεκριμένο σημείο.

Όσον αφορά τον τυφώνα Ζορμπά ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι οι δήμοι από τους οποίους πέρασε τελικά ήταν αυτοί που είχαν οργανωθεί, που είχαν πάρει τα μέτρα τους με βάση τις προειδοποιήσεις οι οποίες είχαν γίνει.

Σχετικά με τον σεισμό στην Κω μέγεθος 6,6, «κανονικά έπρεπε να ισοπεδώσει την πόλη, καθώς ήταν ακριβώς 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της, όμως τα φαινόμενα κατευθυντικότητας δεν επέτρεψαν τα σεισμικά κύματα να πάνε προς την πόλη, αλλά να πάνε προς τη μεριά της Τουρκίας". Όπως είπε, 60 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού είχαμε επιπτώσεις, εντός του τουρκικού χώρου, ενώ οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ήταν σχετικά μικρές, σε παλιά κτίρια. "Βέβαια συνοδευόταν από ένα σύνολο γεωδυναμικών φαινομένων τα οποία εκδηλώθηκαν στο χερσαίο χώρο του νησιού, μεταβολές ακτογραμμών, μεγάλες κατολισθήσεις, ρευστοποίηση εδαφών και  βέβαια τσουνάμι".

Ο κ. Λέκκας παραθέτοντας σχετικό χάρτη του ΟΗΕ, ανέφερε ότι μόνο πέρυσι σημειώθηκαν περί τα 1000 γεγονότα με πάνω από δέκα νεκρούς σε κάθε ένα. Όπως είπε, "υπάρχει ένα επιστημονικό παράδοξο: ενώ έχουμε κατακτήσει τη γνώση και την επιστήμη, τα αποτελέσματα των φυσικών καταστροφών αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς". Πρόσθεσε δε, ότι "η αλληλουχία των φυσικών φαινομένων που ευνόησαν την ανάπτυξη της ζωής στον πλανήτη μας έγιναν φυσικοί κίνδυνοι και φυσικές καταστροφές και στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε τεχνολογικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα, τα οποία οδηγούν σε ανθρωπιστικές κρίσεις".

Τοποθετήσεις και ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια από τους Σωκράτη Φάμελλο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ρένα Δούρου Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη Πρόεδρο ΚΕΔΕ, Κωστή Χατζηδάκη Βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Μανιάτη Βουλευτή ΔΗΣΥ, Εύη Γεωργιάδου μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας τηε ΚΕ του ΚΚΕ, Μιχάλη Φαρδή Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, Νικήτα Παπαδόπουλο Γενικό Διευθυντή του ΟΑΣΠ, Βασίλη Μπαρδάκη Πρόεδρο ΣΠΜΕ, Νίκο Μαμάση και Δημήτρη Κουτσογιάννη από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, Ιάκωβο Γκανούλη Ειδικό Γραμματέα Υδάτων ΥΠΕΝ, Μιχάλη Καλογιαννάκη Πρόεδρο ΠΣΔΑΤΜ, Κώστα Δημόπουλο από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής ΥΠΕΝ, Νίκο Χλύκα Πρόεδρο Πανελλαδικού Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών και Νικόλαο Μπόκαρη Δασολόγο, μέλος του ΔΣ ΓΕΩΤΕΕ.