Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Προστασίας, την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 στην Αίθουσα Αργυριάδη στο Κεντρικό Κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμαρουσίου, κ. Πατούλη Γεώργιο, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Κατερίνης, κ. Χιονίδη Σάββα, και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων, κ. Ψαθά Γεώργιο.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, Δρ. Λέκκας Ευθύμης, ο οποίος παρουσίασε τον «Οδηγό Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για την Διαχείριση κινδύνων σε επίπεδο Δήμων- Στρατηγικές Δράσεις της ΚΕΔΕ σε θέματα πολιτικής Προστασίας».
Ο Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μεταξύ των άλλων τόνισε:
Είναι γεγονός ότι η κοινωνία μας σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αλληλουχία μεγάλων φυσικών καταστροφών που εκδηλώνονται σε όλη την γήινη σφαίρα.
Οι αλλεπάλληλες πλημμύρες, οι εκδηλούμενοι σεισμοί, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι κατολισθήσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας, δίνουν την εντύπωση μιας ολοένα επιταχυνόμενης διαδικασίας αλλαγών στη γήινη επιφάνεια.
Τα φυσικά φαινόμενα, που στην κυριολεξία διαμόρφωσαν τον πλανήτη μας από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του μέχρι τώρα και δημιούργησαν τις ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες για να εξελιχθούν τα έμβια όντα και ο άνθρωπος, μετατράπηκαν σταδιακά σε φυσικές καταστροφές.
Παράλληλα, με αλματώδη συχνότητα, τα τελευταία χρόνια, λαμβάνουν χώρα τεχνολογικές καταστροφές οι οποίες προέρχονται από την ατυχή διαχείριση της τεχνολογίας όπως πυρηνικά ατυχήματα, εκρήξεις, ρύπανση από απόβλητα και τοξικές χημικές ουσίες, βιολογική μόλυνση, κ.α., ενώ ο συνδυασμός φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών το 2011 στην Fukushima στην Βόρεια Ιαπωνία παραλίγο να οδηγούσε σε παγκόσμιας κλίμακας πυρηνική καταστροφή.
Βιώνουμε μια νέα εποχή, την εποχή των NaTech, όπου συνδυάζονται οι φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές με τεράστιες επιπτώσεις στον πληθυσμό, στις υποδομές, στην οικονομία, στο περιβάλλον, στα πολιτιστικά μνημεία, κ.α.
Επιπρόσθετα, η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οδηγούν σε γεωπολιτικές ανακατατάξεις και αποτελούν μία βασική αιτία για μεταναστεύσεις πληθυσμών, προσφυγικά ρεύματα και ανθρωπιστικές κρίσεις.
Η 3η Διεθνής Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ, στο Sendai της Ιαπωνίας πέρυσι όρισε, για την ερχόμενη δεκαετία, τις κύριες δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες είναι:
α. Η πρόληψη δημιουργίας νέων πρωτοεμφανιζόμενων κινδύνων.
β. Η απόδοση σαφών ρόλων σε όλους τους συμμετέχοντες στον κύκλο διαχείρισης καταστροφών, ήτοι στους φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στην κοινωνία των πολιτών, στα ΜΜΕ κλπ, αλλά και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
γ. Η έμφαση στην πρόληψη των καταστροφών, ακόμα και στην φάση της αποκατάστασης και ανασυγκρότησης.
δ. Η αναγνώριση της ανάγκης σύμπραξης μεταξύ της επιστήμης, της τεχνολογίας και της πολιτικής για την επαρκή αντιμετώπιση των κινδύνων σε όλα τα κράτη μέλη,
ε. Η επιδίωξη καλύτερης διακυβέρνησης και συντονισμένων πολιτικών στα θέματα αντιμετώπισης κινδύνων και καταστροφών.
Η ημέρα Πολιτικής Προστασίας, που έχει καθιερωθεί διεθνώς, υποδεικνύει την πρωτεύουσα σημασία που δίνουν οι διεθνείς οργανισμοί και υπενθυμίζει την αναγκαιότητα υποστήριξης των ανωτέρω δράσεων και στόχων.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το αρχαιότερο Ίδρυμα της χώρας και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, με βάση τις διεθνείς αξιολογήσεις, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εκπαίδευσης για την Πολιτική Προστασία στη χώρα μας, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, εκπαιδευτικές δράσεις σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και αποστολές επιστημονικών και τεχνικών κλιμακίων σε περιοχές του πλανήτη που πλήττονται. Πρόσφατα αναπτύσσει πολύπλευρη και έντονη συλλογική ανθρωπιστική δράση παροχής βοήθειας στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί σήμερα σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, και το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης την παρουσίαση ενός «Οδηγού επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη διαχείριση κινδύνων σε επίπεδο Δήμων» που απευθύνεται σε όλα τα Στελέχη των Δήμων της χώρας, με στόχο την καλύτερη πρόληψη, ετοιμότητα, επέμβαση και αντιμετώπιση των κινδύνων και των καταστροφών.
Παράλληλα εγκαινιάζουμε σήμερα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. την έναρξη μιας νέας κατεύθυνσης με τίτλο: «Στρατηγικές αειφόρου ανάπτυξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών και Κρίσεων» που απευθύνεται ειδικά σε στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός πολύ υψηλού επιπέδου στελεχιακού δυναμικού για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κοινή επιδίωξη όλων μας, μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον, είναι η μείωση των απωλειών συνανθρώπων μας, η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων και η προστασία του περιβάλλοντος, επιτελώντας έτσι το μέγιστο καθήκον μας απέναντι στη χώρα μας αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.
Τέλος, στο πλαίσιο της Εκδήλωσης απονεμήθηκαν μετάλλια και βραβεία στις Εθελοντικές Οργανώσεις της Αττικής.