• Helpdesk: +30 2107274825
  • Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ολοκλήρωση του 4ου Εφαρμοσμένου Σεμιναρίου Πεδίου “SantoProtect 2018"

Ολοκλήρωση του 4ου Εφαρμοσμένου Σεμιναρίου Πεδίου “SantoProtect 2018"

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Εφαρμοσμένο Σεμινάριο Πεδίου “SantoProtect 2018” που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών από τις 24 έως 28/05/2018 στη Σαντορίνη.


H επιλογή του χώρου έγινε, δεδομένου ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης παρουσιάζει μοναδικό παγκόσμιο ενδιαφέρον με χαρακτηριστικά που ταυτίζονται απολύτως με τα αντικείμενα του Μεταπτυχιακού:
•    έντονες γεωδυναμικές διεργασίες, με μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορική περίοδο,
•    την πιο μεγάλη καλδέρα στον κόσμο,
•    έντονη σεισμικότητα και σεισμο-ηφαιστειακή δραστηριότητα,
•    συνεχή κατολισθητικά φαινόμενα και σεισμο-ηφαιστειακά θαλάσσια κύματα,
•    δομημένο περιβάλλον, υποδειγματικά προσαρμοσμένο στο φυσικό περιβάλλον
συνθέτουν ένα παγκοσμίως αξιόλογο φυσικό μνημείο, διαμόρφωσαν ένα μοναδικό γεω- και βιο- περιβάλλον και αποτέλεσαν την κοιτίδα ενός απαράμιλλου πολιτισμού πριν από 3 χιλιετίες περίπου, που διακόπηκε βίαια από τη Μινωική έκρηξη.

Τα συσσωρευμένα αυτά συγκριτικά πλεονεκτήματα προσελκύουν στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Η τουριστική ανάπτυξη ωστόσο επιφέρει την αύξηση των κινδύνων ανθρωπογενούς προέλευσης με πρόσφατα παραδείγματα το ναυάγιο του Sea Diamond και την κατάρρευση του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, καθιστώντας τη Σαντορίνη μία μοναδική Μελέτη Περίπτωσης.

Περισσότεροι από 100 φοιτητές του ΠΜΣ, αλλά και επαγγελματίες και υψηλόβαθμα στελέχη των κλάδων του Περιβάλλοντος, της Εκπαίδευσης, της Πολιτικής Προστασίας, του Τουρισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρακολούθησαν εξειδικευμένα θέματα, υπό μορφή εργασιών και δράσεων με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και ασκήσεις που συνδυάζουν την παραγωγή επιστημονικής γνώσης με την εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τη φύση των κινδύνων με μετρήσεις και έρευνες, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις ιδιαιτερότητες του ηφαιστειακού νησιωτικού συμπλέγματος.

Το εφαρμοσμένο Σεμινάριο εμπλούτισαν διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες, ενώ  έγινε σημαντική αναφορά στα θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ηφαιστειακού, σεισμικού και κατολισθητικού κινδύνου, συνδυαζόμενων καταστροφών, φυσικο-τεχνολογικών καταστροφών (natech), παροχής πρώτων βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις, σχεδιασμού και ετοιμότητας σε καταστάσεις κρίσεων.

Οι επισκέψεις στους μουσειακούς χώρους του νησιού, σε σημεία με ιδιαίτερο γεωμορφολογικό ενδιαφέρον (Προφήτης Ηλίας, Οία,  Νέα Καμένη), αλλά και ο περίπλους της καλδέρας έδωσαν μια συνολική εικόνα στους συμμετέχοντες για την πολιτισμική και γεωλογική ιστορία του τόπου, τη συνθετότητα του περιβάλλοντος και των κινδύνων, αλλά και την πολιτιστική του βαρύτητα.
 
Τα θεματικά αντικείμενα στα οποία επιμορφώθηκαν οι συμμετέχοντες είναι: α) Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, β) Σεισμό-ηφαιστειακή Δραστηριότητα, γ) Αντιμετώπιση – Διαχείριση Κατολισθητικών Φαινομένων, δ) Αντιμετώπιση Τεχνολογικών – Natech Κινδύνων, ε) Ηφαίστειο & Πολιτισμός, στ) Πολιτική Προστασία, ζ) Δράσεις για την Ασφάλεια Τουριστικών Περιοχών, η) Τουρισμός & Περιβάλλον.

Στο τεράστιο αυτό φυσικό εργαστήριο που αντιπροσωπεύει το ηφαιστειακό συγκρότημα της Σαντορίνης οι συμμετέχοντες στο Σεμινάριο απέκτησαν τεκμηριωμένη και αξιοποιήσιμη γνώση για τις μεθοδολογίες αντιμετώπισης των κινδύνων και τη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Το σεμινάριο έκλεισε στη γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Κέντρου, όπου ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο Πρόεδρος στης ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο Δήμαρχος Θήρας Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος υπογράμμισαν την τεράστια σημασία της διαχείρισης κατά τη διάρκεια κρίσεων και καταστροφών και απένειμαν βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες.