logo

ΧΟΡΗΓΟΙ

ETE Logo GR

ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

« Σεπτέμβριος 2018 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Ανακοινώνεται ότι δόθηκε παράταση για τις αιτήσεις υποψηφιότητας της Προκήρυξης νέων θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών για το ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων" και το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 έως και την 9η Σεπτεμβρίου 2018.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση υποψηφιότητας προς τη Γραμματεία του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ΠΜΣ.

Η Προκήρυξη είναι διαθέσιμη εδώ.

Η ηλεκτρονική αίτηση είναι διαθέσιμη εδώ.

H ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στην περιοχή της Αν. Αττικής βρέθηκε στο χώρο και συγκέντρωσε δεδομένα και μαρτυρίες. Η συστηματική ανάλυση των δεδομένων είναι σε εξέλιξη - παρατίθενται ωστόσο τα πρώτα συμπεράσματα για το φαινόμενο και τις καταστροφικές του επιπτώσεις.  Στο video που ακολουθεί, δείγμα από τις καταγραφές της ομάδας

Στα πλαίσια του ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων σας καλωσορίζουμε και φέτος στην άσκηση πεδίου που διοργανώνεται στο νησί των Ιπποτών, την πανέμορφη Ρόδο.

"Οι φυσικές διεργασίες εκδήλωσης φυσικών καταστροφών αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με εκθετικούς ρυθμούς, ως συνέπεια των φαινομένων κλιματικής αλλαγής" τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας με θέμα "Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είναι εδώ: Προκλήσεις & Προοπτικές".

Το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοινώνει την προκήρυξη νέων θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών για το ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων" του ακαδημαϊκού έτους 2018-19.

Το Πρόγραμμα Σπουδών είναι ειδικά σχεδιασμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σύγχρονου επιστήμονα και επαγγελματία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση υποψηφιότητας προς τη Γραμματεία του Τμήματος μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ΠΜΣ από τις 8 Ιουνίου μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου 2018 κατόπιν απόφασης παράτασης.

Η Προκήρυξη είναι διαθέσιμη εδώ.

Η ηλεκτρονική αίτηση είναι διαθέσιμη εδώ.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Εφαρμοσμένο Σεμινάριο Πεδίου “SantoProtect 2018” που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών από τις 24 έως 28/05/2018 στη Σαντορίνη.

Με αφορμή το Ευρωπαίκό Forum Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή του ΕΚΠΑ στο σημαντικό αυτό γεγονός, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας παραχώρησε συνέντευξη στο EURACTIV. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν αφορούν στη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη διαχείριση της πληροφορίας κατά τη διάρκεια μίας κρίσης. αλλά και στην ετοιμότητα, πρόληψη, διαχείριση και αποκατάσταση στην ελληνική πραγματικότητα. Μεταξύ άλλων ο καθηγητής τόνισε πως "κάθε ευρώ για την πρόληψη καταστροφών αντιστοιχεί σε επτά ευρώ αποκατάστασης", υπογραμμίζοντας τη βαρύνουσα σημασία της πρόληψης. Η συνέντευξη αναδημοσιεύεται:

Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια του ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων", διοργανώνεται και φέτος το Εφαρμοσμένο Σεμινάριο Πεδίου SantoProtect 2018.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στη Σαντορίνη κατά το χρονικό διάστημα 24 έως 28 Μαΐου 2018. Η επιλογή του χώρου δεν είναι τυχαία! Τα χαρακτηριστικά του συμπλέγματος της Σαντορίνης ταυτίζονται απόλυτα με τα αντικείμενα του Π.Μ.Σ. Το σύμπλεγμα της Σαντορίνης παρουσιάζει μοναδικό παγκόσμιο ενδιαφέρον και προσελκύει πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Πρόκειται για το πιο αξιόλογο παγκοσμίως φυσικό μνημείο, που συνδυάζει έντονες γεωδυναμικές διεργασίες, με μία από τις μεγαλύτερες ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορική περίοδο, την πιο μεγάλη καλδέρα στον κόσμο, έντονη σεισμικότητα και σεισμοηφαιστειακή δραστηριότητα, συνεχή κατολισθητικά φαινόμενα και σεισμοηφαιστειακά θαλάσσια κύματα, μοναδικό γεω- και βιο- περιβάλλον που αποτέλεσαν την κοιτίδα ενός απαράμιλλου πολιτισμού πριν από 3 χιλιετίες περίπου, ο οποίος διακόπηκε βίαια από την Μινωική έκρηξη και δομημένο περιβάλλον, υποδειγματικά προσαρμοσμένο στο φυσικό περιβάλλον. Η τουριστική ανάπτυξη, ωστόσο, επιφέρει την αύξηση των κινδύνων ανθρωπογενούς προέλευσης με πρόσφατα παραδείγματα το ναυάγιο του SeaDiamond και την κατάρρευση του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου.

Περιλαμβάνει τρεις κεντρικές ασκήσεις και μια σειρά από συμπληρωματικές δραστηριότητες. Καλύπτει αντικείμενα των τριών κατευθύνσεων του ΠΜΣ (Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και κρίσεων, Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδιοίκηση). Οι ασκήσεις προετοιμάζονται μαζί με τους συμμετέχοντες, διεξάγονται στο πεδίο και ακολουθεί ανάλυση και σύνθεση των αποτελεσμάτων σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου πραγματοποιούνται πρωτότυπες και καινοτόμες εργασίες και δράσεις με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και ασκήσεις που συνδυάζουν την παραγωγή επιστημονικής γνώσης με την εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν τη φύση των κινδύνων, τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, την ιστορική διαδρομή, τη μοναδική αρχιτεκτωνική και τις ιδιαιτερότητες του ηφαιστειακού νησιωτικού συμπλέγματος. Η σύνταξη και εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων σε ένα τόσο ενδιαφέρον και σύνθετο πλαίσιο διαχείρισης αποτελεί αναγκαιότητα, αλλά και σύγχρονη εκπαιδευτική πρόκληση.

Οι εργασίες πεδίου διεξάγονται στα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού (Καλδέρα, Νέα Καμμένη, Ακρωτήρι, Οία, κ.λπ.). Συνδυάζουν την εφαρμοσμένη έρευνα και εξάσκηση με την επίσκεψη σε σημεία που, πέρα από το μοναδικό φυσικό κάλλος, αποτελούν επίκεντρο του παγκόσμιου επιστημονικού, πολιτισμικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το σεμινάριο διαρκεί 5 ημέρες και απευθύνεται, όχι μόνο στους φοιτητές του Π.Μ.Σ., αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να αποκομίσει νέες επιστημονικές γνώσεις και να βιώσει μία μοναδική εμπειρία στο πιο αξιόλογο γεωλογικό, περιβαλλοντικό, ιστορικό και πολιτισμικό μνημείο παγκοσμίως.

Το Εφαρμοσμένο Σεμινάριο Πεδίου SantoProtect: είναι πιστοποιημένο από το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επιτυχής ολοκλήρωσή του απονέμει στους συμμετέχοντες 3 πιστωτικές μονάδες ECVET, οι οποίοι, μαζί με το πιστοποιητικό λαμβάνουν και το Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού Europass.

Το κόστος για τους φοιτητές ανέρχεται στα €350, και περιλαμβάνει τα έξοδα του σεμιναρίου, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα έξοδα διαμονής, καθημερινό πρόγευμα και τις ομαδικές μετακινήσεις στο νησί.

Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να οργανώσει ο ίδιος την προσέλευση και τη διαμονή του, το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα €150.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία προβλέπει κατάθεση σε έναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του αρμόδιου Ταξιδιωτικού Γραφείου (Παπαδάκη Κυριακή), τα IBAN των οποίων είναι:

  1. Alpha Bank: GR45 0140 1120 1120 0210 1410 447
  2. Eurobank: GR67 0260 1020 0001 1020 0729 732
  3. Eθνική Τράπεζα Ελλάδος: GR63 0110 7210 0000 7210 2967 089
  4. Τράπεζα Πειραιώς: GR18 0172 0790 0050 7902 9532 056

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση μέχρι την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 στο αντίστοιχο μάθημα που έχει δημιουργηθεί στην ηλεκτρονική τάξη, στο σύνδεσμο: http://eclass.uoa.gr/courses/GEOL381/

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν και δεν είναι φοιτητές του ΠΜΣ, καθώς και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τυχόν συνοδούς ή συνοδευόμενα μέλη, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με την Κα Χριστίνα Λέκκα στο 6940 000 567.

Δημοσιεύεται παρακάτω το πρόγραμμα του Σεμιναρίου, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής και με κάθε επιφύλαξη:

24 Μαΐου

  - Άφιξη
- Καλωσόρισμα / Περιγραφή δραστηριοτήτων σεμιναρίου
25 Μαΐου   - Κατολισθητικά φαινόμενα
- Άσκηση στην Καμένη / γύρος Καλδέρας
26 Μαΐου   - Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου
- Άσκηση στον οικισμό της Οίας
27 Μαΐου   - Άσκηση Διαχείρισης Περιβάλλοντος
28 Μαΐου   - Επίσκεψη στο Μουσείο
- Αναχώρηση

Υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σας περιμένουμε!

Κατεβάστε το ενημερωτικό έντυπο

 

 

Το απόγευμα της 26ης Φεβρουαρίου εκδηλώθηκε κατολίσθηση και ανατροπή στα νότια πρανή της Διώρυγας στον Ισθμό της Κορίνθου, με συνέπεια την απαγόρευση της ναυσιπλοΐας για 15 ημέρες.

Kοινοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου μέσω της πλατφόρμας eClass τα οριστικά αποτελέσματα της αξιολόγησης των αιτήσεων για τη χορήγηση υποτροφιών αριστείας που αφορά στους φοιτητές της 3ης Σειράς (Ημερομηνία πρώτης εγγραφής: Οκτ. 2016) του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων», όπως διαμορφώθηκαν μετά την εξέταση των ενστάσεων από το μέλη της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής.

Στην καρτέλα eClass παρατίθενται αναλυτικά οι τελικές βαθμολογίες των υποψηφίων που βρέθηκαν σε ισοβαθμία, βάσει των οποίων διαμορφώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα.

Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες!

Κατεύθυνση 1: Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών & Κρίσεων

ΑM Επώνυμο Όνομα % ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ
16030 ΓΕΡΟΝΤΙΩΤΟΥ ΙΣΙΔΩΡΑ 100%
16059 ΕΓΓΛΕΖΟΥ ΡΑΦΑΕΛΑ 100%
16154 ΝΤΙΓΚΠΑΣΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 50%
16216 ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ 50%
16163 ΠΑΝΤΖΑΒΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 30%
16113 ΜΑΓΕΙΡΑΚΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ 30%

Κατεύθυνση 2: Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος

ΑM Επώνυμο Όνομα % ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ
16246 ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ 100%
16058 ΔΡΟΣΟΥ ΞΕΝΗ 50%
16098 ΚΟΥΤΣΟΓΟΥΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 30%

Κατεύθυνση 3: Στρατηγικές Αειφόρου Ανάπτυξης στην Αυτοδιοίκηση

ΑM Επώνυμο Όνομα % ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ
16262 ΧΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ 100%
16095 ΚΟΥΤΟΥΚΗ ΕΛΕΝΗ 100%
16224 ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 50%
16149 ΜΠΙΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 50%
16153 ΝΤΑΪΝΤΑΣΗ ΕΥΑΝΘΙΑ 30%

Παρακαλούνται οι επιτυχόντες να επικοινωνήσουν, από την Τρίτη 20/2/2018 και μετά, με την κα Τσιούμα (210 7274783, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) προκειμένου να ενημερωθούν για τους τρόπους που μπορεί να εφαρμοστεί η απαλλαγή διδάκτρων.

 

Προβληματισμός επικρατεί στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα σχετικά με την επάρκεια της  αντισεισμικής θωράκισης κατασκευών μετά την εκδήλωση ιδιόμορφων καταστροφών που υπέστησαν σημαντικά κτίρια από το σεισμό Μ 6.4 στην πόλη Haulian της Ταϊβάν (6.2.2018), τον οποίο προκάλεσε η ενεργοποίηση ενός πλάγιο-ανάστροφου ρήγματος.

Ειδικότερα πολλά κτίρια αντισεισμικής κατασκευής υπέστησαν εντυπωσιακές ανατροπές, ως αποτέλεσμα ενός ισχυρού κατακόρυφου παλμού, επιτάχυνσης > 1g, που προκάλεσε εκτίναξη των κτιρίων στον αέρα, εφελκυσμό, και θραύση του οπλισμού. Στη συνέχεια και σχεδόν ταυτόχρονα ένας εξίσου ισχυρός οριζόντιος παλμός προκάλεσε τη χωρίς αντίστασή ανατροπή τους.

Τα νέα δεδομένα, όπως προέκυψαν από την έρευνα πεδίου που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και τον Ερευνητή του ΕΚΠΑ Σπυρίδωνα Μαυρούλη, σε συνδυασμό με τις ενόργανες καταγραφές είναι άκρως ανησυχητικά

Πρόκειται για πρωτόγνωρο και εντυπωσιακό φαινόμενο, το οποίο πρέπει να αποκρυπτογραφηθεί, προκειμένου τα νέα αυτά στοιχεία να ενσωματωθούν άμεσα στους Αντισεισμικούς Κανονισμούς.

Τα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα που προέκυψαν από την αποστολή θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα τις προσεχείς ημέρες στο Newsletter of Environmental, Disasters, and Crises Management Strategies (edcm.edu.gr).

Video από την αποστολή: https://youtu.be/Uhab8LWw9h4

View the embedded image gallery online at:
https://edcm.edu.gr/el/nea-tou-pms/anakoinoseis#sigFreeIddcd3788d44

Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αιτήσεων για τη χορήγηση υποτροφιών αριστείας που αφορά στους φοιτητές της 3ης Σειράς (Ημερομηνία πρώτης εγγραφής: Οκτ. 2016) του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων».

Οι υποψήφιοι που δεν συμπεριλαμβάνονται στους υπότροφους του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, έχουν το νόμιμο δικαίωμα υποβολής ένστασης εντός 5 ημερών από την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χορήγησης υποτροφιών και την ανάρτησή τους στη Γραμματεία του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος (Ημερομηνία ανακοίνωσης: 18-12-2017).

Οι ενστάσεις θα πρέπει να αποστέλλονται:

  • Στη Γραμματεία του ΠΜΣ, μέσω email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., και
  • Στον Γραμματέα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, κ. Δημήτρη Ψαρρή, μέσω email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οι ενστάσεις θα εξεταστούν σε νεότερη Συνεδρίαση της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής. Τα τελικά αποτελέσματα και τα ονόματα των υπότροφων θα ανακοινωθούν, μετά τη λήξη της περιόδου των ενστάσεων και τη Συνεδρίαση της ΕΣΕ:

  • Στη Γραμματεία του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
  • Στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων»
  • Στο eClass

Για τον πίνακα κατάταξης, πατήστε εδώ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Newsletter

Εγγραφείτε στη λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι
Με την εγγραφή μου συναινώ για τη χρήση του email μου για την αποστολή ενημερωτικών newsletter αναφορικά με το ΠΜΣ, την σχετική με το αντικείμενο σπουδών επικαιρότητα καθώς και τις εξελίξεις στην επιστημονική κοινότητα.

Ακολουθείστε μας

Twitter Feeds