logo

ΧΟΡΗΓΟΙ

ETE Logo GR

ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

« Οκτώβριος 2018 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Μία σύντομη διερεύνηση του καταστροφικού φαινομένου

Ο σεισμός μεγέθους 7.5 R που εκδηλώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου στο Βόρειο τμήμα του νησιού Sulawesi της Ινδονησίας και το tsunami που ακολούθησε και έπληξε κυρίως την πόλη Palu, πρωτεύουσα της επαρχίας Sulawesi Tengah, άφησαν πίσω τους πάνω από 2.000 νεκρούς, άγνωστο αριθμό αγνοουμένων και τραυματιών και είχαν τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Την ευθύνη για τη χάραξη Αντισεισμικής Πολιτικής Προστασίας και της Αντισεισμικής Θωράκισης της χώρας ανέλαβε εκ νέου ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Διεθνής Διάσκεψη για την Προστασία Ιστορικών Πόλεων από Φυσικές Καταστροφές πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στις πόλεις Λίμα και Κούσκο στο Περού.

Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων.

Τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, Πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε δεκτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος την Παρασκευή 10 Αυγούστου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τη δημιουργία ενός πρότυπου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έντονων καιρικών φαινομένων ανακοίνωσε η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου μετά τη σημερινή συνάντησή της με τους Καθηγητές του ΕΚΠΑ Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα.

Κατόπιν πρόσκλησης, οι Καθηγητές Χρήστος Ζερεφός και Ευθύμης Λέκκας συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018.

Το ΕΚΠΑ συμμετείχε στη Διεθνή ωκεανογραφική αποστολή «TOSCA: Tectonic Ocean Spreading at the Charlie-Gibbs Fracture Zone» που ηγήθηκε από το University College Dublin (UCD) (Ιρλανδία) με το ωκεανογραφικό πλοίο R/V CELTIC EXPLORER και επέστρεψε στο Galway την Ημέρα του Ωκεανού (World Ocean day) στις 8 Ιουνίου, ύστερα από 3,5 εβδομάδες εξερευνώντας την τεκτονική ζώνη Charlie-Gibbs Fracture Zone της μεσωκεάνιας ράχης του Ατλαντικού (ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Νέα Γη του Καναδά), η γεωλογική μελέτη της οποίας πραγματοποιείται για πρώτη φορά.

Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, οι επιστήμονες του USGS και οι συνεργάτες τους υπολογίζουν τους πιθανούς χρόνους προειδοποίησης μπορούν να παρέχουν  τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού στους ανθρώπους σε διαφορετικά επίπεδα εδάφικής κίνησης  από ελαφρές έως τπολύ ισχυρές δονήσεις. Τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών όπως αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σχεδιασμό στρατηγικών προειδοποίησης για συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού, όπως το ShakeAlert της USGS, που αναπτύσσεται τώρα για την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Τσουνάμι συμβαίνουν σχετικά σπάνια αλλά μπορούν να επηρεάσουν πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα τις κοινότητες που ζουν σε παράκτιες περιοχές. Το τσουνάμι από το σεισμό του Ινδικού Ωκεανού το 2004 επηρέασε έως και πέντε εκατομμύρια ανθρώπους σε 15 χώρες. Το φαινόμενο δε γνωρίζοει σύνορα, καθιστώντας βασικό στοιχείο για μια βαθύτερη πολιτική και δημόσια κατανόηση των μέτρων μείωσης των κινδύνων, τη διεθνή συνεργασία.

Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες.

Ο Ο.Α.Σ.Π. και το Γ΄ Σώμα Στρατού διοργανώνουν την Ημερίδα την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των στελεχών φορέων – υπηρεσιών κ.λπ. σε θέματα Πρόληψης και Ετοιμότητας για αποτελεσματική διαχείριση του σεισμικού κινδύνου.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα ΛΑΦΘ του Γ' Σώματος Στρατού, στη Λ. Στρατού 1, με καλωσόρισμα στις 10:00 από το Διοικητή του Γ΄ ΣΣ και παρουσίαση των ομιλιών από τους Δ/ντή ΔΑΣΕΚΠ, Σ/χη (ΠΒ) Συρμόπουλο Γεώργιο και το ΔΑΣΕΚΠ/Τμχη Εκπσης, Σχη (ΜΧ) Φιλόθεο Γκιουρτζίδη.