Μία από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις στον ελλαδικό χώρο, μεγέθους 80 εκατομ. κυβικών μέτρων εκδηλώθηκε στις 9 Ιουνίου στα Λιγνιτωρυχεία της Δ.Ε.Η. και κοντά στον οικισμό Παντελεήμονας, προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις.

Η κατολίσθηση αναπτύχθηκε σε έκταση 10 km2 περίπου, εντός και εκτός ορυχείου, σε ένα χώρο γεωδυναμικά ενεργό. Σημαντικό τμήμα μηχανολογικού εξοπλισμού της Δ.Ε.Η. με υπολογιζόμενο κόστος στα 60 εκατομ. ευρώ καταστράφηκε, ενώ κρίθηκε σκόπιμη η εκκένωση του οικισμού Παντελεήμονας.

Αμέσως μετά την εκδήλωση των κατολισθητικών φαινομένων ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Καταστροφών και Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π. Ευθύμιος Λέκκας επισκέφτηκε το χώρο, πραγματοποιήθηκε άμεση διερεύνηση του φαινομένου και προτάθηκαν μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων.

Το Ε.Κ.Π.Α. σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Η. θα πραγματοποιήσει γεωτεχνικές έρευνες, θα αποτυπώσει το νέο ανάγλυφο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θα παρακολουθήσει τις μετακινήσεις με τη βοήθεια σύγχρονων δορυφορικών συστημάτων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα και να αποκατασταθεί λειτουργία του ορυχείου.

Σχετικό video