Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Από το 1974 κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (World Environment Day - WED) αποτελώντας την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενθάρρυνση της παγκόσμιας ενημέρωσης και δράσης σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σχεδιάστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1972, κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το ανθρώπινο περιβάλλον ως αποτέλεσμα συζητήσεων για την ενσωμάτωση των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων και του περιβάλλοντος. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά δύο χρόνια αργότερα, το 1974 με θέμα "Μόνο μία Γη", ως μια εμβληματική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα αναδυόμενα περιβαλλοντικά ζητήματα, από τη θαλάσσια ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη, έως τη βιώσιμη κατανάλωση και την εγκληματικότητα κατά της άγριας πανίδας. 

Το 1987 ξεκίνησε η ιδέα της περιστροφής του κέντρου αυτών των δραστηριοτήτων με την επιλογή διαφορετικών χωρών υποδοχής. Η εστίαση στη χώρα υποδοχής συμβάλλει στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει και στηρίζει την προσπάθεια αντιμετώπισής τους.

"Συνδέοντας τον άνθρωπο με τη φύση - στην πόλη και στην ύπαιθρο, από τους πόλους μέχρι τον Ισημερινό" είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2017 και βασικό σκοπό έχει την ενθάρρυνση των πολιτών να βγουν στη φύση και να εκτιμήσουν βιωματικά τα οφέλη από αυτήν, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την ομορφιά και την ποικιλομορφία του φυσικού κόσμου. Αποτελεί ένα κάλεσμα μέσα από αυτή τη διαδικασία να εμπεδωθεί στον πολίτη η ανάγκη για την προστασία της φύσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια πλατφόρμα για δημόσια προβολή, με τη συμμετοχή περισσότερων από 143 χωρών ετησίως. Μεμονωμένοι πολίτες και οι οργανώσεις ενθαρρύνονται να προσθέσουν δραστηριότητες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία του και να παρακινήσουν τους συνανθρώπους τους να αναλάβουν πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος περιλαμβάνει οδηγούς για κάθε φορέα ή πολίτη που σκοπεύει να υλοποιήσει τέτοιες δράσεις και  καλεί τον κόσμο να μοιραστεί εικόνες και εμπειρίες από τη δράση αυτή με τα hashtags #WorldEnvironmentDay και #WithNature.

Πηγές: WED, wikipedia