Σεισμός 6.7 στην Κω

Ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 01:32 σήμερα στο νησί της Κω έχει ως απολογισμό δύο νεκρούς από την κατάρρευση στέγης σε μπάρ, αρκετούς τραυματίες (ένας από αυτούς σοβαρά) και ζημιές σε κτίρια και υποδομές.

Άμεση ήταν η μετάβαση κλιμακίου του ΟΑΣΠ και του ΕΚΠΑ στο νησί, ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το συμβάν.

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 και εστιακού βάθους 11 χλμ. καταγράφηκε σήμερα, 12 Ιουνίου στις 15:28 ώρα Ελλάδας από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου.

17:30
Στη Μυτιλήνη μεταβάινει με ελικόπτερο κυβερνητικό κλιμάκιο, συγκροτούμενο από τον Αναπληρωτή Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, κλιμάκιο του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, το Γενικό Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, τους Αρχηγούς του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλειο Καπέλιο και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αλκιβιάδη Στεφανή. Στο κλιμάκιο συμμετέχει ομάδα της ΕΜΑΚ.

Μία από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις στον ελλαδικό χώρο, μεγέθους 80 εκατομ. κυβικών μέτρων εκδηλώθηκε στις 9 Ιουνίου στα Λιγνιτωρυχεία της Δ.Ε.Η. και κοντά στον οικισμό Παντελεήμονας, προκαλώντας τεράστιες επιπτώσεις.

Η κατολίσθηση αναπτύχθηκε σε έκταση 10 km2 περίπου, εντός και εκτός ορυχείου, σε ένα χώρο γεωδυναμικά ενεργό. Σημαντικό τμήμα μηχανολογικού εξοπλισμού της Δ.Ε.Η. με υπολογιζόμενο κόστος στα 60 εκατομ. ευρώ καταστράφηκε, ενώ κρίθηκε σκόπιμη η εκκένωση του οικισμού Παντελεήμονας.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Από το 1974 κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (World Environment Day - WED) αποτελώντας την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενθάρρυνση της παγκόσμιας ενημέρωσης και δράσης σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σχεδιάστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1972, κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το ανθρώπινο περιβάλλον ως αποτέλεσμα συζητήσεων για την ενσωμάτωση των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων και του περιβάλλοντος. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά δύο χρόνια αργότερα, το 1974 με θέμα "Μόνο μία Γη", ως μια εμβληματική εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τα αναδυόμενα περιβαλλοντικά ζητήματα, από τη θαλάσσια ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη, έως τη βιώσιμη κατανάλωση και την εγκληματικότητα κατά της άγριας πανίδας. 

Campi Flegrei

Το ηφαίστειο Campi Flegrei στη νότια Ιταλία μπορεί να δώσει έκρηξη συντομότερα από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με νέα έρευνα από το University College of London (UCL) και το Παρατηρητήριο του Βεζούβιου στη Νάπολη.

Το ηφαίστειο παρουσιάζει δραστηριότητα εδώ και 67 χρόνια, με διετείς περιόδους αδράνειας κατά τις δεκαετίες του '50, '70 και '80, προκαλώντας μικρές τοπικές σεισμικές δονήσεις και εδαφική ανύψωση. Παρόμοια δραστηριότητα έλαβε χώρα πριν από 500 χρόνια, η οποία διήρκησε έναν αιώνα για να εκδηλωθεί τελικά η έκρηξη του 1538.