logo

ΧΟΡΗΓΟΙ

Alpha Bank Logo

ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

Κούρου Ασημίνα

kourou

Δρ. Γεωλόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης του Ο.Α.Σ.Π.

 

Σπουδές

1982 – 1986: Πτυχίο Γεωλογίας, Τμήμα Γεωλογίας/Σχολή Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ.

1986 – 1991: Διδακτορική Διατριβή, Τομέας Ορυκτολογίας – Πετρολογίας – Κοιτασματολογίας/Τμήμα Γεωλογίας/Σχολή Θετικών Επιστημών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Εργασιακή Εμπειρία

1997 – σήμερα: Μόνιμος υπάλληλος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Από το 2011 είναι Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης του Ο.Α.Σ.Π.

1993 – 1997: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Διδακτική εμπειρία

1987 – 1991: Εισηγήτρια στα Εργαστηριακά Μαθήματα Φοιτητών του Τομέα Ορυκτολογίας – Πετρολογίας – Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ.

1997 – σήμερα: Εισηγήτρια σε εκατοντάδες σεμινάρια και ημερίδες του Ο.Α.Σ.Π. που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, στελέχη υπηρεσιών, εθελοντές, ΑμεΑ, μαθητές και άλλες ομάδες του πληθυσμού

1999 – 2000: Εισηγήτρια στο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ο.Α.Σ.Π. και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για Επιμόρφωση Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής για Αντισεισμικό Σχεδιασμό.

2000 – σήμερα: Εισηγήτρια σε περισσότερα από 70 επιμορφωτικά σεμινάρια του Εθνικού Προγράμματος: «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους» του ΥΠ.Ε.Π.Θ./ Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, για εκπαίδευση εθελοντών.

2002 - σήμερα: Εισηγήτρια σε περισσότερα από 40 επιμορφωτικά σεμινάρια του ΙΝ.ΕΠ. και των Π.ΙΝ.ΕΠ. του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

2005 - σήμερα: Εισηγήτρια σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που απευθύνονται σε στελέχη φορέων - υπηρεσιών άλλων χωρών (Κίνα, Ινδονησία, Τουρκία, Γαλλία κ.λπ.) σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και διοργανώνονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και άλλους φορείς (Γαλλικό Ινστιτούτο IFFO-RME,

Μεσογειακό Δίκτυο REMERISK, Region Paca of France, Municipality of Yalova κ.λπ.).

2008 - 2012: Εισηγήτρια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Σύμβουλος Οργάνωσης – Υλοποίησης Δράσεων Πολιτικής Προστασίας», που υλοποίησε το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης.

2012 - σήμερα: Επιβλέπων πρακτικών ασκήσεων φοιτητών του Γεωλογικού Τμήματος του Ε.Κ.Π.Α. και της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

2015: Εκπαιδεύτρια ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης με πιστοποίηση της σχετικής εκπαιδευτικής επάρκειας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.

2015: Εισηγήτρια του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ σε σεμινάρια με θέμα: «Σχολείο και Διαχείριση Κρίσης».

2015: Εισηγήτρια του Κοινωνικού Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ σε σεμινάρια με θέμα: «Σχέδια Αντιμετώπισης Καταστροφών».

Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα

2003 - σήμερα: Επιστημ. Υπεύθυνος του Ο.Α.Σ.Π. σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα («Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους», «Σεισμόπολις», «IDIRA», «RACCE», «E-PreS», «EVANDE», «TERRAFIRMA» κ.λπ.) τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Οργανισμούς όπως η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης κ.λπ. και αφορούν σε θέματα πολιτικής προστασίας.

2003 - σήμερα: Μέλος επιστημονικών ομάδων ή εμπειρογνώμονας σε ευρωπαϊκά προγράμματα («SEE», «CP-MODEL» κ.λπ.).

2005 - σήμερα: Αξιολογητής προτάσεων έργων της Γ.Γ.Ε.Τ., εργασιών σπουδαστών του Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών έργων.

2007 – σήμερα: Παρατηρητής σε 6 ευρωπαϊκές ασκήσεις πολιτικής προστασίας που χρηματοδοτήθηκαν από το European Civil Protection Financial Instrument και σε δεκάδες ασκήσεις ετοιμότητας – εκκένωσης σχολικών κτιρίων, Ιδρυμάτων ή άλλων εργασιακών χώρων.

2012 - σήμερα: Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που συμμετείχε σε δύο δράσεις του προγράμματος «Exchange of Experts» σε Ισλανδία και Πορτογαλία.

Δημοσιεύσεις

2000 - σήμερα: Συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από 40 βιβλίων - σημειώσεων - εντύπων, 2 CD-ROM, πρότυπων εισηγήσεων, εκπαιδευτικού υλικού για επιμόρφωση με e-learning διαδικασία και σειράς τηλεοπτικών κοινωνικών μηνυμάτων που εκδόθηκαν από τον Ο.Α.Σ.Π., το Ε.Κ.Δ.Δ.Α., το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, το Κέντρο Γαία-Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης κ.λπ. Τα δύο CD-ROM διακρίθηκαν με το ευρωπαϊκό βραβείο «Comenius EduMedia Awards».

2001: Συγγραφέας των σεναρίων και των κειμένων της εκπαιδευτικής ενότητας «Για Μικρούς και Μεγάλους» του δικτυακού τόπου του ΟΑ.Σ.Π. Η ενότητα αυτή βραβεύτηκε το 2011 με το 3ο Εθνικό Βραβείο του 1ου Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού «Best Children’s Online Content» που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (Saferinternet.gr) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Είχε την επιμέλεια ύλης του δικτυακού τόπου του Ο.Α.Σ.Π. από το 2000 – 2013.

2000 - σήμερα: Έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά εθνικών και διεθνών συνεδρίων με κριτές, καθώς και δεκάδες ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.

2015: Συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ (κείμενα, πρότυπες εισηγήσεις, εργασίες και φύλλα αξιολόγησης) για επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων μέσω e-learning διαδικασίας.

Άλλες Δραστηριότητες

1999 – σήμερα: Μέλος πολλών αποστολών του Ο.Α.Σ.Π. στον ελληνικό χώρο μετά από σεισμικά συμβάντα (Αθήνα 1999, Ανδραβίδα 2008, Ρόδος 2008, Ρεγκίνιο 2013, Κεφαλονιά 2014, Λευκάδα 2015 κ.λπ.) για να εκτιμηθεί η κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοχές και για να βοηθηθούν οι τοπικοί φορείς στη διαχείριση του σεισμικού συμβάντος.

2000 – σήμερα: Συνεργασία με δεκάδες φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικά Ινστιτούτα, Δημόσιους Φορείς, Μουσεία, Περιφέρειες, Δήμους, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κ.ά.).

2000 - σήμερα: Διοργάνωση εκατοντάδων σεμιναρίων, ημερίδων ή ενημερωτικών ομιλιών του Ο.Α.Σ.Π. σε όλη τη χώρα, οι οποίες απευθύνονται σε διάφορες ομάδες στόχους και αφορούν σε θέματα διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου.

2000 - σήμερα: Συμμετοχή σε πολλές ομάδες εργασίας και επιτροπές του Ο.Α.Σ.Π., του Ε.Κ.Δ.Α.Α. και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

2012 - σήμερα: Εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.