Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών Κρίσεων
ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ

ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

Κινέτα: τα αίτια της καταστροφής

Monday, 25 November 2019 20:54

Στην Κινέτα μετέβη σήμερα ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας με το Δρ. Μιχάλη Διακάκη, το Χρήστο Φίλη και τη Ναυσικά - Ιωάννα Σπύρου, επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στην περιοχή που πλημμύρισε λόγω του κύματος κακοκαιρίας "Γηρυόνης".

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν από τον καθηγητή και την επιστημονική ομάδα του, τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

  1. στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου
  2. στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
  3. στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως
  4. στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών και
  5. στις ανθρώπινες παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες.

Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψην στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και πρόκειται να προχωρήσει σε εναέρια χαρτογράφηση της περιοχής με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Last modified on Wednesday, 08 April 2020 10:18

Media