Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών Κρίσεων
ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ

Alpha Bank Logo

ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

Tuesday, 08 November 2016 19:26

Διάλεξη «The Late Bronze Age Eruption of Santorini: A Mega Disaster in Human Antiquity»

Tagged under

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» σας προσκαλεί στην διάλεξη του καθηγητή Γεωλογίας και Ωκεανογραφίας του Παν/μίου της Hawaii Dr Floyd McCoy με θέμα “The Late Bronze Age Eruption of Santorini: A Mega Disaster in Human Antiquity” (Η έκρηξη της Σαντορίνης την Ύστερη Εποχή του Χαλκού: Μια υπερκαταστροφή για την Ανθρωπότητα των αρχαίων χρόνων). Η διάλεξη θα είναι στην Αγγλική γλώσσα και θα είναι ανοιχτή για όποιον επιθυμεί να την παρακολουθήσει.

Ο Καθηγητής Dr Floyd McCoy μεγάλωσε στις φυτείες ζάχαρης της Χαβάης, μαζί με τις ηφαιστειακές εκρήξεις και τα τσουνάμι. Έχει μελετήσει τόσο τη διεργασία της ηφαιστειότητας που δημιούργεισε τα νησιά της περιοχής, όσο και τα ζητήματα που προκύπτουν από τη ζωή σε έναν τόπο με συχνές φυσικές καταστροφές. Η πόλη που μεγάλωσε, το Hilo, έχει καταστραφεί δυο φορές από τσουνάμι, ενώ μικρός κι ο ίδιος γλίτωσε από τσουνάμι, απλά τρέχοντας πιο γρήγορα.

Σπούδασε δίπλα στους καλύτερους ηφαιστειολόγους, παίρνοντας το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Τα ενδιαφέροντά του τον έφεραν στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, για τη μελέτη της μεγα-εκρήξεως του ηφαιστείου της Σαντορίνης στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, με την οποία απέκτησε τον διδακτορικό του τίτλο από το Harvard.

Η έρευνα αυτή συνεχίστηκε πάνω σε αυτό το καταστροφικό γεγονός και τις επιπτώσεις του – πτώση στάχτης, τσουνάμι, κλιματική αλλαγή, σεισμοί – στους πολιτισμούς της Μεσογείου και ειδικά στην παρακμή του Μινωικού πολιτισμού. Αυτές οι έρευνες κινούνται σε ένα νέο πεδίο, την γεωαρχαιολογία, με έρευνες πεδίου σε αρχαιολογικούς χώρους ή με προσομοίωση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, των επιπτώσεων των καταστροφών αυτών στους αρχαίους πολιτισμούς.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 18:00, στην αίθουσα «Ι. Δρακόπουλος» στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθείστε μας

Twitter Feeds