Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών Κρίσεων
ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ

Alpha Bank Logo

ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

Sunday, 24 September 2017 11:08

Αποστολή του ΕΚΠΑ στο σεισμό του Μεξικού (7,1 Mw, 19/09/2017)

Στις 19 Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε στο κεντρικό Μεξικό σεισμός μεγέθους 7.1 της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 55 χλμ. νότια της πόλης Puebla, δύο μόλις ώρες από την επιτυχή ολοκλήρωση της επετειακής άσκησης αντιμετώπισης σεισμικού γεγονότος. Η δόνηση εκτός από τις εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες,  έχει ήδη καταγράψει τεράστια προβλήματα σε πολλαπλά επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του  τόπου.

Ο Καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Δρ. Ευθύμης Λέκκας, ο Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας, ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ Δρ. Παναγιώτης Καρύδης,  και ο MSc Γεωλογίας Σπύρος Μαυρούλης αναχώρησαν άμεσα για την πόλη του Μεξικό, προκειμένου να προσφέρουν σε πραγματικό συγκαταστροφικό χρόνο επιστημονική και τεχνική βοήθεια στις αρχές της πληγείσας χώρας.

Η σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει εξαιρετικό επιστημονικό και τεχνικό ενδιαφέρον από άποψη γεωτεκτονικής, σεισμοτεκτονικής, εδαφοδυναμικής, αντισεισμικών κατασκευών και αποτίμησης συμπεριφοράς των επισκευασμένων – ενισχυμένων κτιρίων από το σεισμό του 1985, στα οποία και εστιάζει η αποστολή.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής θα γίνει επίσης αξιολόγηση των μέτρων και των μηχανισμών πρόληψης, των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, της διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και της επάρκειας υλικών και μέσων.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διαχείριση Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων» του ΕΚΠΑ επιδιώκει πάντα να είναι παρόν και να εμπλέκεται σε συμβάντα παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία, η οποία αξιοποιείται και στον ελληνικό χώρο για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθείστε μας

Twitter Feeds