Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών Κρίσεων
ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ

Alpha Bank Logo

ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

Thursday, 12 July 2018 19:56

Απόρροια της κλιματικής αλλαγής η συχνότερη εκδήλωση Φυσικών Καταστροφών

"Οι φυσικές διεργασίες εκδήλωσης φυσικών καταστροφών αυξάνονται τα τελευταία χρόνια με εκθετικούς ρυθμούς, ως συνέπεια των φαινομένων κλιματικής αλλαγής" τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της Ημερίδας με θέμα "Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής είναι εδώ: Προκλήσεις & Προοπτικές".

Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε εκτενώς στις φυσικές καταστροφές, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και εστίασε στις καινοτόμες δράσεις διαχείρισης των επιπτώσεων. Επιπλέον επεξήγησε τα λεγόμενα του δίνοντας πλήθος παραδειγμάτων (πυρκαγιές σε Ηλεία, Αρχαία Ολυμπία, Νεάπολη κ.λπ.). Αναφορικά με τις πλημμύρες της Μάνδρας ανέφερε ότι αποτελούν κορυφαίο φαινόμενο των τελευταίων 200 ετών όπως προκύπτει από ελιά αυτής της ηλικίας που παρασύρθηκε. Τέλος ανέφερε ότι δεν έχει λυθεί η εξίσωση κινδύνου - σχεδιασμού, ενώ σε προτεραιότητα πρέπει να μπουν έργα μικρής κλίμακας, καλά σχεδιασμένα ανάντι των περιοχών προς προστασία.

Την Ημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής τη Δευτέρα 9 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Σημαντικά στελέχη από ερευνητικά ιδρύματα, καίριους φορείς της κεντρικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συζήτησαν για το σύγχρονο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, παρουσιάζοντας και αναλύοντας κάθε πτυχή του θέματος.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπροσώπησαν οι Καθηγητές Ευθύμης Λέκκας, Κωνσταντίνος Καρτάλης, Εύη Σαμόλη, καθώς και ο Ομότιμος Καθηγητής και Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθείστε μας

Twitter Feeds