Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών Κρίσεων
ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ

Alpha Bank Logo

ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

Τα νέα δεδομένα από το σεισμό στο Elazığ από τους Καθηγητές Ευθύμιο Λέκκα και Παναγιώτη Καρύδη

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 19:43
Κατηγορία: Δραστηριότητες

Τα πρώτα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα για το σεισμό των 6,8 R στο Elazığ της Τουρκίας αποτυπώνονται από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιο Λέκκα και τον Ομότιμο Καθηγητή Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτη Καρύδη, οι οποίοι συμμετείχαν στην Επιστημονική αποστολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στη πληγείσα περιοχή:

Η σεισμική ακολουθία κρίνεται μέχρι στιγμής ατελής και αναμένεται εξέλιξή της κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα

  1. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν κρίνονται εξαιρετικά περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος και το εστιακό βάθος του σεισμού και εντοπίζονται σε μεμονωμένα, πολυώροφα κτίρια κυρίως στην περιοχή του Elazığ
  2. Στις κτιριακές υποδομές παρατηρήθηκαν αποκλειστικά ολικές καταρρεύσεις και πλήρης απουσία του τυπικού φάσματος άλλων τύπων ζημιών
  3. Η επιχειρησιακή οργάνωση των τουρκικών αρχών ήταν πλήρης και αποτελεσματική
  4. Με βάση τα γεωτεκτονικά δεδομένα υπάρχει πιθανότητα επίσπευσης του αναμενόμενου σεισμού στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Η σεισμική δραστηριότητα στο Elazığ της Τουρκίας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένης της γεωτεκτονικής συσχέτισης της περιοχής με τον ελλαδικό χώρο.

Στιγμιότυπα από το drone της αποστολής στο: https://youtu.be/O5tCOB52rss

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 20:45

Πολυμέσα