Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών Κρίσεων
ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ

Alpha Bank Logo

ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

Επείγουσα πρόσκληση στο ΕΚΠΑ για επιστημονική - τεχνική βοήθεια στη Χαλκίδα

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019 22:02
Κατηγορία: Δραστηριότητες

Μετά από επείγουσα πρόσκληση του δημάρχου Χαλκιδέων Χρήστου Παγώνη ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και κλιμάκιο ερευνητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφτηκαν τα προάστια της Χαλκίδας, που έχουν μετατραπεί σε λίμνη, το Σάββατο 9 Μαρτίου. Οι περιοχές έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι επιστήμονες έκαναν επιτόπια αυτοψία και αποτύπωσαν την περιοχή με τη βοήθεια μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

 

H έρευνα πεδίου για το φαινόμενο "μόνιμης πλημμύρας" στην περίοχή κατέδειξε ότι το ασβεστολιθικό - καρστικό γεωλογικό υπόβαθρο, το ρηξιγενές τεκτονικό καθεστώς και η τοπογραφία της περιοχής σε συνδυασμό με την έντονη και εκτεταμένη βροχόπτωση οδήγησαν στον υπερκορεσμό των υπόγειων υδροφορέων και στο φαινόμενο "μόνιμης πλημμύρας". Το φαινόμενο στην περιοχή για πρώτη φορά παρουσιάζει τόσο μεγάλη διάρκεια, έκταση και υψηλές στάθμες, προκαλώντας αξιοσημείωτες φθορές σε κατασκευές και στο οδικό δίκτυο, με συνέπεια τον αποκλεισμό οικισμού.

Εκτιμάται ότι πιθανή παράταση του φαινομένου θα προκαλέσει προβλήματα στη θεμελίωση των κατασκευών, ενώ υπογραμμίζεται ότι η συμπλοκή υδρομετεωρολογικών και γεωλογικών φαινομένων -απόρροια της κλιματικής αλλαγής- αποτελεί μία ακόμα πρόκληση για τον εκ νέου σχεδιασμό σε επίπεδο πρόληψης και αποκατάστασης.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019 22:09