Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καταστροφών Κρίσεων
ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ

ΧΟΡΗΓΟΙ

Alpha Bank Logo

ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ

×

Προειδοποίηση

JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: /var/www/vhosts/edcm.edu.gr/httpdocs/images/galleries/20190921_TiranaEQ
×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galleries/20190921_TiranaEQ

Αποστολή του ΕΚΠΑ στην Αλβανία μετά την εκδήλωση του καταστροφικού σεισμού

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 16:06
Κατηγορία: Δραστηριότητες

Επιστημονικό κλιμάκιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα και τον Υποψήφιο Διδάκτορα Γεωλογίας Σπυρίδωνα Μαυρούλη μετέβη στα Τίρανα και στο Δυρράχιο, περιοχές που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση που εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη γείτονα χώρα. Σκοπός της αποστολής είναι η ανάλυση των χαρακτηριστικών της δόνησης, η εκτίμηση των επιπτώσεων στις κτιριακές υποδομές της χώρας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τις αρχές της γείτονος για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

 Ο σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ προκάλεσε σημαντικότατες ζημιές στο δομημένο ιστό της περιοχής, ενώ έγινε αισθητός και στις γειτονικές περιοχές του ελληνικού χώρου. Την αρχική δόνηση ακολούθησε σε 11 μόλις λεπτά σεισμός μεγέθους 5,3 και μία σειρά μικρότερων σε μέγεθος μετασεισμικών δονήσεων, γεγονός που υποδεικνύει ότι η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

"Παρά το γεγονός ότι Ελλάδα και Αλβανία αποτελούν συνέχεια ενός ενιαίου γεωδυναμικού συστήματος, οι ρηγματογενείς δομές των δύο χωρών είναι ανεξάρτητες, μη επιτρέποντας τη μεταξύ τους μετάδοση σεισμικής δραστηριότητας" υπογράμμισε ο Ευθύμης Λέκκας.

Μεταξύ των κατασκευών που υπέστησαν σοβαρότατες δομικές ζημιές είναι και το κτίριο που στεγάζει το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων.

Τα συμπεράσματα από την επιστημονική αποστολή θα δημοσιευτούν σύντομα σε τεύχος της έκδοσης Newsletter "Environmental, Disaster, and Crisis Management" που εκδίδεται από το ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.


{gallery}20190921_TiranaEQ{/gallery}

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 16:14