• Helpdesk: +30 2107274825
  • Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

NEWSLETTER

Newsletter #24 - The Early July 2021 Arakapas [Cyprus] Forest Fire

Newsletter #24 - The Early July 2021 Arakapas [Cyprus] Forest Fire

Το 24ο τεύχος του “Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies”, που εκδίδεται υπό την αιγίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσιάζει τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αραπακά στις 3 Ιουλίου 2021, πλήττοντας τις ορεινές περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού.

Το τεύχος με τίτλο “The early July 2021 Arakapas (Cyprus) forest fire” περιλαμβάνει μια ανασκόπηση της κατανομής των δασικών εκτάσεων στην Κύπρο με τα κυρίαρχα είδη τους, και των κύριων απειλών για τα δασικά οικοσυστήματα στην Κύπρο. Επιπλέον, αναφέρονται στατιστικά των δασικών πυρκαγιών για την περίοδο από το 2000 έως το 2019 στο νησί, που περιλαμβάνουν τον αριθμό των δασικών πυρκαγιών και καμένων περιοχών, καθώς και παραδείγματα πρόσφατων καταστροφικών δασικών πυρκαγιών στην Κύπρο.

Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στις αρχές Ιουλίου 2021, παρουσιάζεται η εξέλιξη και οι επιπτώσεις της δασικής πυρκαγιάς στον πληθυσμό (ανθρώπινες απώλειες, εκκένωση απειλούμενων κοινοτήτων), στην πανίδα και τη χλωρίδα, στα κτίρια, τα οχήματα και τις υποδομές της πληγείσας περιοχής, βασισμένη κυρίως σε επιτόπιες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σύντομα μετά την καταστροφή από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Καθηγητή Δρ. Ευθύμη Λέκκα.

Παρουσιάζονται οι άμεσες ενέργειες απόκρισης στην έκτακτη ανάγκη, που διαμορφώθηκε από τη δασική πυρκαγιά, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης των αρμόδιων αρχών, της ενεργοποίησης σχεδίων έκτακτης ανάγκης, της ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της ενεργοποίησης της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus για άμεση χαρτογράφηση της πληγείσας από την πυρκαγιά περιοχής. Επιπλέον, αναφέρονται και τα μέτρα οικονομικής υποστήριξης του πληγέντος πληθυσμού και αποκατάστασης των βλαβών.

Εξίσου σημαντική η παρουσίαση και η σύντομη ανάλυση του κινδύνου εκδήλωσης μεταπυρικών φαινομένων στην πληγείσα περιοχή, συμπεριλαμβανομένων κατολισθήσεων, πλημμύρας, διάβρωσης και ερημοποίησης, που χαρακτηρίζονται από υψηλό δυναμικό πρόκλησης δυσμενών συνθηκών και βλαβών στην πληγείσα περιοχή.

Το τεύχος είναι διαθέσιμο εδώ.